Join the ILA-enrhumé-club

Idag har jag haft en väldigt trevlig dag. Vaknade dock och hade ont i halsen, inte bra. Men kort därefter kom ett sms med förslag om att åka på en utflykt. Såklart man nappar på det, kul att se mer av baguetternas land. Så efter att passerat Intermarché för att införskaffa en laddning näsdukar, åkte jag, Sibylle, Sabrina och hennes franska vän iväg i hans bil först till Aiges-Montes, som (apperantly) är en viktig stad för fransk historia, omgedd av en mur/fort. Tyckte byn/staden påminde lite om Hova, kanske på grund av den medeltida kopplingen hos de båda. Trevlig.

Vi fortsatte sedan mot havet och den lilla staden Saintes-Maries-de-la-Mer, som vilket det kanske hörs på namnet låg alldeles intill havet. Där åt vi lunch (om man nu kan kalla det så, då vi åt vid 3-tiden), Ficksoppa tog jag!, och sen gick längs en lååååång strand. Det blev dock inget badande, bara vadande. Innan vi åkte tillbaka till Montpellier tog vi också en god glass. Även det en trevlig by/stad, men dock väldigt turistinriktad. Dommage.

Som sagt, en tevlig dag. Kul med en heldagsutflykt sådär spontant! Kom hem för dryga timmen sedan och har just ätit middag. Det blir skönt med en kväll i sängen kollandes på nåt tråkigt praogram på nån tv-play sida typ. Känns nästan som jag har litegranna feber nu också. Aja, hoppas det bättrar sig med lite sömn. Dock var det bara en tidsfråga innan jag också skulle drabbas av ILA-förkyldningen. Alla är förkylda och i klassrummet utbyts fräsningar, muchoirs och småhosta. Kul, jättekul. Och just när jag blivit sugen på o springa. Var ute i torsdags (första gången!!-inte ok att det dröjt så länge!), och det var härligt, fick blodad tand.

Igår var jag ute och tog några bilder på staden, redigeringsobjekt. Kände att jag var sugen på det. Hann dock inte börja med själva redigeringen. Men bra att ha och göra om jag får tråkigt. På eftermiddagen/aftonen togs det en appertif på courtyarden till recidenset och sedan var vi ett gäng på åtta som gick ut och åt middag på stada. Det var trevligt det.

Trevlig valborg!










Week-end encore une fois

Då är det helg igen. Då måndagen gick bort blev det en kort skolvecka. Nästa kommer att bli konstigt då även Thomas, Jesse och Angela kommer ha lämnat Montpellier.

Igår var det ett BBQ/godbye-party för grabbarna. Vi tog tramen en rätt så lång bit utanför stan till ett jättemysigt ställe precis vid en liten sjö. Det var ett stort gäng och mkt mat och dryck och snacks som samsades. Några regndroppar fick vi erfara men solen och värmen fanns där också. En mycket trevlig afton blev det. (Jag har nu även kört bil i Montpellier:o).





Nu har jag jag varit i Montpellier i fyra veckor. Det vill säga, jag har varit här hälften av tiden. Det har gått fort! Jag njuter av sol och av värme, skolan går bra och är rolig, jag har träffat massa nya människor, upptäckt nya platser, vanor, livsstilar, jag har blivit betydligt bekvämare med att prata franska (och engelska också för den delen). Jag trivs mycket bra. Om en månad ska jag åka hem till Skellefteå igen. Det känns så bra att det bara är början av sommaren då. Jag kommer, förhoppningsvis, därmed att få en väldigt lång sommar - som jag tror och hoppas kommer bli väldigt bra och fylld med roliga saker! Ser fram emot den (det har jag inte sagt förut va .. ?).

F ö är det väl något av en historik dag idag.. The english royal wedding. Minsann. Oj så spännande! ...

I morgon är det Valborgsmässoafton. Jag tror jag tar tillfället i akt och struntar i det. Jag kan räkna gårdagens grillning som valborgsfirande. Ett bra valborgsfirande. Och 1 maj på söndag, 1:A MAJ!?. Hoppas på en tur till playan i helgen om vädret är bra. Annars kanske en tur till shoppingcentret i Odysseum. Jag är dock redan väldigt nervös för min packning på hemvägen... Jag köpte 2 kokböcker (på franska) i veckan, och fick en på köpet. En anledning till att hålla franska à jour, och en anledning att bli nervös på tyngden och fullheten på resväskan. Aja, den dagen den sorgen.

Mardi aprés-midi

                

   

Pont du Garde

Jag, Sabrina, Thomas, Sibylle och Jesse åkte i morse iväg med Jesses bil på motorvägen mot direktion Nimes. Målet - en vandring vid Pont du Garde, en ancient akvedukt. Vädret blev toppenbra och det var fina vyer och vackra landskap. Vi traskade i bra terräng, varierande men inte för jobbigt, på grusvägar och förbi vinfält. Vi tog lunchbreak och vila i en liten fin by och styrde stegen tillbaka mot Pont du Garde. Vi svalkade fötterna i floden, tog en svalkande/energigivande/läskande cola/kaffe/glass i skuggan innan vi packade in oss i bilen igen och styrde tillbaka mot Montpellier. En mkt trevlig tur.





Fint turistfamiljefoto innan depart. Sabrina, Thomas, Jesse, Sibylle et moi.










Chokladsug

Har ätit värra god pasta med grönsaksröra/tomatsås-ish/ratatouille till. Nu har jag som inget att göra. Då blir jag sugen på choklad. Och som sagt så äre ju fortfarande påsk och då får man äta godis och choklad. Problemet är bara att inget är ju öppet så man får inte äta någon choklad om man inte redan har inhandlat det. Och det har inte jag. Men å andra sidan så blir det ju då lite mer hälsosamt. Jag får ta en youghurt och en kopp te sedan. Inte nu, för nu är jag väldigt mätt. Det klirrar ute i korridorerna. Jag ska nog kolla på nå tv-program på datoren sedan och så blir det nog en tidig kväll. Varför vill jag äta då jag inte har något att göra? Alltid äre så. Irriterande. Intressant tanke dock, psykolog någon? Har kollat bloggar flera gånger om. Och jösses vad det skrivs om grillat på facebook. Det grillas hit och det grillas dit och vårkänslorna verkar vara i sitt esse hemma. Våren är den bästa tiden på året. Gu vad man bli glad och lycklig då. Längtar så mkt att laga mat i ett riktigt kök och bjuda mine näre o käre på middag. Och så ska jag sitta på altanen i värmen och solen och äta efterrätt och lyssna på musik och ungarna runtomkrings skrik och skratt och kurragömma-med-dunk-lekar. Gah, längtar. Det regnar inte idag. Det var faktiskt sol och riktigt varmt. Skönt på det asså. Hoppas det ska hålla i sig, hoppas på en dag på plajan snart.


Tvättsöndag

Vi åt en megagod middag igår och hann innan dess se ett paradtåg, gav väldigt sambaspelarvibbar kan jag säga. Montpellier spelade final i franska cupen mot Marseille, dock var det Marseille som vann. Matchen visades på storbildsskärm i Parc Perou. Övriga familjen var där o såg. Jag mötte upp med övriga för ett glarre och en hej-då-kväll. Så nu har Sonja lämnat Montpellier. Kommer kännas konstigt att gå själv till skolan på tisdag.

Har även sagt hej då till familjen som nu är påväg mot Girona och tar flyget hem tidigt i morgon bitti. Jag måste snart själv ta tag i att boka hemresan och besluta om jag ska åka hem efter kursslutet eller om det blir en liten tripp någonstans innan.

Idag håller jag på att tvätta för fulla muggar. Men jag tänkte inte längst.. Har, och kommer att få ett större problem när jag hämntar tvätten som är i maskinen, vart jag ska hänga allt. Finns bara 5 galgar och inga andra krokar.. ! Får läsa det på nåt fiffigt vis. Kommer se ut som ett bombnedslag i mitt rum.

Blir också att ladda upp med kolhydrater under dagen. Äta ordlentligt. För imorgon ska vi åka ett gäng på en vandring. 17 km verkade det som att vi skulle traska. Verkar också som att det ska bli rätt bra väder, så det kommer bli vädligt skoj. Ska ta en promenad i eftermiddag för att värma upp spirorna.

Insåg just att idag är det prick ett år sedan jag såg The Last Bounce i Globen. <3


GLAD PÅSK !

Påskafton idag. Undrar om det blir några ägg. Tror nästa inte det. Påskägg alltså. Men det är ju påsk för tusan, då måste man ju äta godis. Jag är som inte inställd på att det är påsk. Konstigt värre, att igår - långfredag - var det inte en röd dag här. Alla affärer öppna, folk arbetade, vi gick i skolan, inga konstigheter. På måndag verkar det dock vara typ den riktiga påskfirardagen och då är vi lediga från skolan, så nästa vecka blir kort. Förhoppningsvis kommer det betyda jag då hoppar över måndagströttheten. Och att det inte blir tisdagströtthet. Sov då ut hyfsat länge idag. Får se vad som händer denna dag. Sista dagen familjen är här och sista dagen som Sonja är här.

Kan du tro det? - idag regnar det i Montpellier! Första dagen med regn, sedan jag kom hit (blev det igår då det började regna på aftonen). Men det ska väl komma någon gång det också. Montpellier lockar ju med sit t antal soltimmar. Jag hoppas det varma vädret som vi hade för dryga veckan sedan kommer tillbaka strax.




Pont du Diable










Moules Frites !

Nu, äntligen. I afton åt vi moules frites till middag! En rykande gryta med en gudomlig lukt av selleri och vitvinssky osade upp i ansiktet. 1 kilo musslor. Oo ändå så smaskigt det var. Och dessutom slog vi till med efterrätt! Och för att lösa det ouppklarade mysteriet som härjat i flera år, tog jag en Île Flotante så att vi äntligen skulle få reda på vad det egentligen är. Och förklaringen; marräng (mjuk) ovanpå vaniljsås, som toppades av en sockersöt kola-/sirapsliknande sås. Gott var det ialla fall, det också, kan jag tala om. Det får det också bli i "restaurangen" min i sommar.











Nu är jag så mätt så jag står mig resten av veckan. Dessutom känner jag att jag måste sticka ut o springa någon dag, snart, framöver. Det är bara frågan vart man ska springa.. Känner att jag behöver motionera mera. Jag och Sabrina gick till Piscine Olympique (badhus m gym och träningsklasser osv) idag för att kolla priser om man skulle kunna skaffa sig typ ett månadskort eller så. Det gick, men grymmarns så dyrt det var. Får styra upp ett eget träningsprogram istället. Känner också att core skulle vara på sin plats. Det är verkligen bra träning har jag märkt efter jag gjorde det rätt mycket på IKSU. Hållningen blir mycket bättre och bekvämare och man känner sig mycket starkare och stabilare i kroppen.

Just ja, nu är det nu skärtorsdag.
GLAD PÅSK PÅ ER!!

Saint-Guilhem-le-Déssert




Detta klostret är med på UNESCOs världsarvslista, samt stenbron på översta bilden, något jag inte hade en aning om. Men nu vet jag.








Grotte de la Clamouse









Innuti grottan alltså. En av Frankrikes största. Bilderna ger det inte rättvisa, men häftigt var det!


Början av påskveckan

Ja. Då fortsätter vi. Fatta, det är redan torsdag i morgon! Och det är nog skärtorsdag om jag inte har helt fel. Hade helt glömt bort att den också finns! De har typ inte långfredag här, det är måndag - annandag påsk - som är den riktigt påskfirardagen. Så skärtorsdag hade totalt fallit bort i min planering. Jaja, hur som haver.






I måndags var jag, Sonja, Sibylle och Sabrina på bio och såg Rio, i 3D. Det var trevligt. Det gick hyfsat bra att förstå filmens handling då den inte var så komplicerad och det var en animerad film som var lättsam och färgglad med lite bekanta sambarytmer. Snacket var däremot hyfsat svårt att hänga med i (det var franskt tal utan subtitles). Dessutom var jag så fruktansvärt trött hela måndagen, och i går med, så att jag råkade somna under filmen några minuter..! Så trött var jag, det var inte att filmen var tråkig.. På aftonen blev det pizzamiddag ute på gården i residenset. Mycket trevligt. Familjen anlände även till Montpellier under måndagskvällen.

Tisdag. Då mötte jag upp med familjen efter skolan. Gick runt i stan, drack kaffe, fick se deras apparthotelrum och åt lite fika på balkongen där och gjorde läxa. Sen gick vi för att äta middag på en restaurang. Mycket gott var det! Äntligen fick jag lite protein. Jag som har vurmat så för vegetariskt den senaste veckan, och att det är inga problem med det, åt "äntligen" en väldigt god köttbit ... dubbelmoral Elin, dubbelmoral. But still, veg funkar bra.
Efter maten gick jag till den engelska baren Shakespeare och mötte upp med ett gäng för att vara med på quiz-night. Väldigt roligt måste jag säga att det var!

Idag, onsdag, fick jag lunch i Antigonne hos familjen sen bar det iväg på utflykt till en by en bit utanför Montpellier. De har ju hyrt bil så he var ju som perfa! Där var det vackert och fina vyer, varmt och soligt och vi gick på en tur i en av Frankrikes störsa grottor. Mycket häfitgt kan jag säga att det var! Sen strosade vi runt i den lilla byn, letade efter någonstans att äta middag men fann inget. Vi satte oss i bilen och började köra mot Montpellier. Vi stannade i en megaliten by och hittade en restaurang. Nödmat, skulle man kunna sammanfatta den middagen som. Som hämtat ut Gordon Ramsys Kitchen Nightmares nästan.. Med Madammen var snäll och trevlig och bjöd på chokladägg till notan och vi blev mätta. Sedan stack vi fort som attan vidare och ja, nu är det nu typ. Smugglade ner en brödbit i fickan som jag nog ska äta till kvällmat. Om jag orkar. Är då fortfarande mätt. Ska snart gå o lägga mig, har varit så fruktansvärt trött de senaste dagarna och kan inte fatta varför! Irriet.

Och lite bra känns det att vara här nu. Då vattenparasiten från Östersund har attackerat Skelleton. Inge vidare. Dock går det ju bra att koka vattnet, det gör jag här med då jag inte köper flaskvatten, vilket jag inte vill göra 24-7. Hoppas då inte parasiten blir långvarit hemma.





Le week-end

Hej hå, jag lever å mår! Besöksveckan forsätter. Har nyligt kommit tillbaka till residenset efter en utflykt med la familia. Har som haft fullt upp exakt hela tiden, men nu ska jag ta och lägga upp några bilder från de senaste dagarna. Var att börja .. vi tar helgen först. Då kom Helena på besök. Direkt från tåget till caféhäng o café au lait på fredagskvällen. Fullspäckat schema och roliga dagar.











Lördag.
Lite shoppa. Lunch-pick-nick - jordgubbar! - i Parc Perou. Sol o blå himmel. Lite nördturistbild som jag tvingade på. Café au lait o cokladpralin på café. Handla mat. Laga "Montpellierrattatouillen". Powervila. Möta upp övriga mfl för en kväll på stada.

Söndag. Tidigt morgon. Halvdant strandväder stoppar ej två norrländska cykelpro. Frulle sen gå till cykeluthyrningen o låna varsin grön vèlomagg. Cykla till stranden, på fin cykelväg. Se flamingos. Vädret blev bra. Varm sand. The only human in the ocean. Cykla tbk. Äta middag m goda nacochips o crème fraiche. Lyxglassätning.








Inspirerad

Igår kollade jag på matlagningsprogrammet Landgång. En favorit hos me and my father. Jag blev väldigt inspirerad och sugen på att laga mat. Det ska jag göra mycket i sommar. Mycket och god mat och ofta. Ska ha små middagsbjudningar, det behöver inte vara fancy middagsbjudningar, bara bjuda på middag och ha en trevlig afton. God mat, gott sällskap, bra väder, bra musik, en go sommarkväll på en varm altan. Yummie. Ska samla mer idéer och inspiration under resan. Handla var det ja. Inspiration 1.

Rendez-vous

Jag kan inte låta bli att tänka på Prison Break när jag hör ordet rendez-vous. Vilket blir då och då, eftersom man alltid har rendez-vous vid fontänen på Place de la Comédie. The rendez-vous. Så även denna afton. Sedan ska jag rendez-vous med Helena som kommer med tåget från Girona i kväll och ska hälsa på över helgen!! Ska bli så roligt.

Japp, så idag inleds besöksveckan. Först får jag alltså besök av Helena som stannar till måndag. Och på måndag kommer mor, far och Petter till Montpellier på besök och stannar en vecka. Påsklov vettu. Det blir trevligt det. Då räknar jag med en moule-frittes-middag.

Kul kul!!!

Nu ska jag nog rendez-vousa med Lidl eller Intermarché och köpa det mest nödvändiga att ställa i kylskåpet för tillfället. Ännu en skolvecka har nu passerat och denna gick i ... motsatsen till ultrarapidfart!

Excurssion

Är ett nytt ord som jag har lärt mig. Både på franska och engelska. (=utflykt)

Vi som inte går intensivkursen har väldigt mycket fritid då eftermiddagarna är skolfria. Ibland kan det vara svårt att hitta på saker. Men man kan också bara njuta av Montpellier och sitta och snacka på ett café, i parken och njuta av vädret eller strosa runt och upptäcka nya gator och gränder.

Idag var jag och Sabrina belägna om att göra någonting verkligt ordentligt. Vi bestämde oss att vi skulle promenera längs floden, eller vad det nu är, mot ett zoo/park en (bra) bit norrut. Sagt och gjort. Vi började traska och fick se andra delar och gator av Montpellier, inte bara centrum och Place de la Comédie. Vi fick hjälp av en snäll (fransk) kille som visade oss hur vi skulle gå då vi kommit, tja, kanske halvvägs. Vi promenerade efter vattnet och passerade fina park-skogar och fina landskap. Vi tog en paus på en höjd i en skog eller megastor park, vet inte riktigt vad man ska kalla det, där det också var en fin och grön utsikt. Vi bestämde oss sedan att börja leta efter en väg till tramen/bussen. Och vi hittade en busstation som passade perfekt, samt vi behövde bara vänta i fem min. Dock gick vi aldrig ända till zoo:et, tror t o m att det kan ha varit stängt, enligt zoo?..zoo?..AHA LE ZOO!-kvinnan och mannen.

Men det var en trevlig excurssion och kul att upptäcka några nya delar av Montpellier. Kul var det också att vi hade bestämt oss att ta tramen tillbaka, ett klokt beslut. Annars hade vi nog inte varit lika nöjda med excurssionen skulle jag gissa..

( F.ö åt jag en crêpe m. Nutella till lunch idag;) )

Spoiled !

Idag har vi frusit i Montpellier, behövde en extra kofta. Det var bara 20-21 grader. Hahah visst är det förskräckligt att orden ens finns i ens mun att förmå sig att fälla klagoord över en sådan hög temperatur. Men det var egentligen vinden som gjorde det, det blåste väldigt mycket på förmiddagen och därmed var det lite kyligare. Vi har blivit rätt bortskämda med vädret. Och jag vill inte klaga. Det är helt sjukt härligt väder, det är det och jag njuter av det, det lovar jag! I love it !!!

Blev ju en hel del tid vid datan idag ialla fall, jag hade inte tänkt det. Men jag har skrivit mail och skypat och bloggat och tiden har bara flugit iväg. Tiden flyger iväg ja, det börjar den göra nu. Första veckan kändes väldigt lång, den var superrolig men ändå väldigt lång och nudå, det var nyss måndag - i morgon är det redan torsdag! Speeden av tiden har acclererat, nu gäller det att hänga med.

Har hittills under veckan varit ute på en rolig kvällstur som började med att bara mötas och prendre un verre, men sedan tog vi le tram till place d'europe och så helt plötsligt blev det en liten danskväll. Helt spontant sådär och på en måndag! Och ändå komma i säng i hysad till i alla fall. När och var händer det annars? Sen har jag tagit en rask o hyfsat lång promenix här runt kvarteren. Strosat runt hit och dit, fram och tillbaka, i staden och konstaterat att det verkligen finns hur många små gator med små butiker i Montpellier som helst! Jag har haft lång sitta-på-en-uteservering-och-snacka-lunch. Sett Vänner på franska (där de till och med dubbad då Ross o Rachel "rappar" Baby got back med Sir Mix'a lot! Inte ok).




Nämen bon nuit hörrni! À bientôt!


Måndagströtthet

Jag förstår inte, hur kan jag vara så himla trött idag? Jag gick ju o la mig tidigt igår, och det var inte direkt så att jag gjorde något slitsamt igår heller. Äh, jag vet inte. Måndagmorgon. Och min franska hade måndagsmorgon med, eller har. På skolan tyckte jag orden och grammatiken bara var som ett enda klister. Det ville inte fungera. Men det är väl sådär, mycket nya intryck blandat med solen, huvet måste få lite luft.

Kanske jag skulle ta en sisesta, det skulle nog inte vara helt fel. Men ah, jag håller på o tvätta så måste ju komma ihåg maskinen där nere. Och göra klart läxan till morgondagen. Jag tar lite afternoon tea och laddar batterierna med. Kanske en god(are) middag, och sedan möta upp ze others på Place de la Comédie.

Något som jag har tänkt på under den här första veckan är att det är rätt intressant och häftigt med alla nya bekantskaper. Tänk att vi i "klassen" bara har känt varandra i en enda vecka! Det är en bra grupp och det känns som att vi har känt varandra mycket längre. O vad man träffar många nya andra människor också. Man kan sitta och prata med "en bekant till en bekant" och sedan är man i princip kompisar och kan ta en kaffe ett par dagar senare liksom. Och bara att man säger "Bonjour" då man möter någon i trappen på residenset, sånt är trevligt, sånt är kul, sånt gillar jag. Mer av det. Det där är väl verkligen något som svenskar i allmänhet borde anamma, att vara mer öppna.



Sand, salt och solbränna

Det har verkligen varit högsommarvärme de två senaste dagarna här i Montpellier. Det ser ut att bli en vacker dag idag med, kanske inte riktigt lika höga temperaturer som under fredagen och lördagen känns det som. Har öppnat fönstret och, nog för att jag nu befinner mig på skuggsidan, så känns vindarna inte lika varma som i går tillexempel. Men vackert är det. I fredags då vi gick hem från stan vid 12/halv1 på natten så var det runt 20 grader!

Igår skulle vi göra något roligt. Eller vi gjorde det också, men det blev inte riktigt som planerat. Jag, Sonja och Sabrina hade planerat att hyra cyklar och cykla till stranden. Men först blev Sabrina sjuk, och sedan när jag och Sonja kom till cykeluthyrningsaffären så visade sig att man var tvungen att hyra cyklarna innan kl. 10! Surt. Men vi ville ändå åka till stranden så vi tog le tram och sedan buss. Bussen var fullproppad med folk redo för en dag på stranden. Och hemvägen ännu mer. Vi hamnade då i en buss med massa vilda kids. Samt en väldigt varm och kvav buss. Är det något jag kan bli riktigt stöd på är det såna kids där runt 13-16 år som ska försöka vara så fruktansvärt, fruktansvärt coola och vill ha så mkt uppmärksamhet och därför lever om så oändligt, de är inte elaka eller så utan bara så omogna och irriterande.

Nåja, sånt är ju livet. Det var i alla fall väldigt härligt på stranden och havet var så vackert och blått. Och himmlen lika så, inte ett moln så långt ögat kunde nå. Jag hade också med mig ett pain au chacolate i massäcken så nu har jag ätit le premiere och det smakade bra! Jag vet att jag tjatar på om solbränna, men nu har jag blivit solbränd på riktigt. Jag hade smort in mig med solkräm och jag tyckte jag hade gjort det bra, men näe. Inte då. Och man kan verkligen se vart jag hade glömt att smörja. Typiskt-Elin-bränna. Det är en väldigt konstig bränna, lite fläckar här och där och bl a knävecken, där är det värst. Och i ansiktet ser jag totalt psykad ut, typ flammig och helt ojämt röd. Inte okej. Det har iaf lagt sig rätt bra under natten.

Och, jag har gjort årets första dopp. 9 april, vad säger ni om det mor o bror?? Dock...Medelhavet... Vattnet var inte så jättevarmt, men man kunde ju doppa sig, bevisligen. Och några simtag tog jag iaf. Vad skulle man kunna tänka sig .. 16 grader, nåt sånt, kanske.

Efter en dag på stranden i sol och värme var jag sådär väldigt mojsigt trött som man bara blir just efter en dag på stranden, eller en dag i backen.

Idag sovde jag ut och läste lite innan jag klev upp. Snart blir det en längre promenad. Kanske sätta sig i innergården här på residenset och läsa lite grammatik sedan. Vi får se. Solen skiner och jag kan summera en mkt bra första vecka i Montpellier. (Ska lägga upp bilder på Facebook också, fler.)  







Svenne-bränna

För det första är jag återigen i chock när det gäller sommarens Peace & Love, nu är THE STROKES också klara. Asså vaaaaaaadhääääändeeeerrr?????!!!!! Man undrar ju typ om de ska lägga ner efter den här sommarn och bara öser på för fulla muggar med helt otroliga, ofattbara bokningar. Det är inte sluuugt som farfar skulle sagt! Näe asså va, jag fattar det inte. Snacka om att det inte är något tvivel om vilken som är Sveriges största festival. Snacka om att det inte är något tvivel om att åka dit. Ja jösses, jag säger då det .. ! Helt otroligt. Helt sjukt. Vilka bokningar. Hur kul som helst!!!

Jaja, denna dagen har också varit bra. Nu försöker jag komma ikapp lite av vätskeintagandet för denna dagen. Även fast jag idag tog med mig vattenflarran, vilket jag inte gjorde igår, och att jag druckit en kaffe så känner jag att timmarna i solen idag har tatt på. "Du måste dricka". Jaa, jag veet!;) Strosade runt efter lunchen och jag hittade en superrolig butik! Och den låg på en gata med massa andra superroliga butiker. Men den här linade Beyond Retro och hade massa roliga, unika kläder från typ 40-80/90-talet och framförallt där runt 70 troja. Kunde verkligen gå runt o kolla där länge. Dock var det lite dyrt, men något ska jag nog få med mig därifrån.

Nu börjar det likna något. Det blev häng på Place de la Comédie i eftermiddag och min andra café au lait slank ner. Det tar sig. Det gör även solbrännan. Typ hej svenne-näsa och svenne-bränna. Och låt mig ställa en fråga; varför ska jag alltid bli som mest bränd när jag har typ t-shirt på mig, då man får de fulast linjerna?? Jaja, dagens i-landsproblem .. (?)


Bon anniversaire à ma grand-mère!

Jag förstår inte, det känns om att man varit här hur länge som helst, men det är bara fjärde skoldagen imorgon och på fredag har jag varit här en vecka! Helt otroligt.. Egentligen skulle jag lätt kunna ha lektioner på eftermiddagarna också, iaf några dagar i veckan för än har jag inte bekantat mig nog med staden och vad det finns att göra så det kan bli lite långtråkigt ibland, speciellt då jag är lite utav en rastlös person som gärna vill ha saker att göra hela tiden. Men idag efter skolan, eller efter lunchen då de andra som går intensivkursen och har lektioner på eftermiddagarna också gick tillbaka till skolan, strosade jag runt i staden med Sabrina och Thomas. Vi gick på en bokaffär och sen gick vi till en park och hängde där, sen köpte vi kulglass - årets första - (jag tog citronsorbet och nougat), därefter strosade vi vidare och gick tillslut till tjaa..vad nu den platsen heter vet jag inte riktigt, men det är typ en stor turistattraktion där och mycket fin utsikt, vi chillade där i skuggan ett tag. Det var iaf mkt trevligt.

Igår blev det att gruppen, de som kunde, gick till en pub för att "prendre un verre". Jag tog dock inget verre, utan det blev en café au lait, vilket jag längtat efter något så mkt. Jag vet inte om jag vågar erkänna det ens, för det är inte ok.. - Men jag har inte ätit en croissant, inte ett pain au chocolate eller druckit en kaffe sedan jag kom hit! Så gårdagens kaffe var premiär, ett måste helt enkelt. Men ja, som sagt, har ju inte ens varit här i en vecka, så det hinns nog med det också. Eller det gör det. No worries!

Jag gissar att det kommer ta ett litet tag att ställa om till att prata svenska sedan. Inom skolans väggar måste man prata franska (ja, det är inte så att man blir utskälld o utslängd om man inte gör så..), och utanför skolan försöker vi prata franska med varandra och blandar med engelska. Majoriteten i vår grupp är tysktalande så kanske har jag också lärt mig tyska efter denna vistelse.. Kommer hem o alla undrar "Men hallå..!? Skulle inte du gå en fransk språkkurs..??" Haha, nämen så mkt tyska blir det inte. Men så min engelska förbättras kanske, förhoppningsvis, under resans gång också och det har jag inget emot. Men det är ju franska jag ska lära mig, prio 1, så det är ju det viktigaste!!

Ja far, jag måste verkligen och ska köpa solkräm.. upptäckte just att jag bränt benan (asså hårbotten) .. !?

Jag tog några fina, soliga bilder idag med mobilen men eftersom jag kommit på att jag inte kan ladda in dem här, så blir det en bild på mig o famme. För hon fyller nämligen år idag!!


Grattis på födelsedagen världens bästa farmor!

Första ILA-dagen

Idag var alltså första skoldagen. För det första kändes det väldigt konstigt och booring att stiga upp då det fortfarande var mörkt ute! Det var inte ljust för än vid halv åtta drygt. Men sedan traskade jag iväg till ILA. Först var det presentation och info om skolan o dyl. Sedan blev vi hänvisade till våra respektive grupper. Först började jag i en grupp, hann vara med där och leka journalist för att presentera en annan elev. Men sedan visade det sig att jag var i fel grupp. Så då fick jag traska iväg till den gruppen jag skulle vara. Fick hjälp av receptionsiten som var svensk, så hon pratade svenska med mig vilket ju var lite roligt och bra.

Den gruppen jag egentligen skulle vara i, var på ett annat ställe så jag fick traska en liten bit bort, nästan vid hotellet som jag bodde på. Väl där fick jag haka på den lektionen. Som var pang på rödbetan - grammatik - passé composé och imparfait. Men det kändes som att den gruppen passade mig bättre, helt klart. Det var roligt, det känns som att det kommer bli en rolig och givande studietid (oj vad avancerat det där lät..).

Efter att skolan var slut så var jag med på en rundtur i Montpellier. Det var lite roligt. Vi gick runt som en stor skock ... turister ja. Åh, jag tycker inte om sånt där, man känner sig så hilma turistisk. Men det var lite trevligt att få se mer av staden i alla fall. Efter att rundturen var färdig så var vi ett gäng som satte oss på ett brasserie och tog en läskande dryck. Det blev väldigt varmt på dagen och jag kan nu meddela att jag verkligen fått en liten bränna. Den klassiska första på året. Gissar att min näsa och kinder kommer vara rätt röda i morgon, samt nacken. Men lite roligt är det också, även om det inte är snyggt, för då vet man att sommaren är på väg!


utsikt från mitt rumsfönster.

Chez Elin

Jag börjar förstå när folk skriver "nu orkar jag inte lägga upp några fler bilder för det tar så lång tid". Men nu ska jag stå ut för att visa rummet.. :


Köksvrå
<ytterdörr
^toadörr

< toa
       ^rummet






Så ser det ut.

Söndag, å då riktigt söndag

Hemma är söndagar ändå alltid söndagar på något vis. Söndagskänslan; lugn, lite tråkig, alla känner igen den. I Frankrike, fick jag verkligen märka idag, är söndagar verkliigen söndagar. ALLT är stängt. Till och med det närliggande Lidl. Vilket jag verkligen hoppas har öppet imorgon! Måndagar är ju också lite av söndagar i Frankrike, en del affärer osv har sängt. Behöver verkligen inhandla endel viktiga saker, så som tvål/shampo/balsam till exempel!! Känner mig inte så frälle efter att ha kånkat på väskan från hoteller till residenset, vilket egentligen inte var så himla långt, men man hann bli lite svettig ialla fall:S Vill duscha omg.

Jag skulle checka ut från hotellet kl. 11, men fick lyckligtvis komma och hämta nyckeln och få rummet tidigare. Rummet är helt ok. En liten köksvrå, en toa, en garderob, säng och skrivbord. jag måste dock säga att jag tycker verkligen de kunnat valt en mysigare färg på väggarna. De är typ ljusgrå/blåa och möblemanget grått och dörrarna lite mörkare blå. Det ger inte en varm känsla, det förbättras heller inte av lamporna, typ kallt grön/gulaktigt lysrörsfeeling på det ljuset. Jaja, men man kan iaf bo här i två månader.

Fick äntligen igång internet också. Får se om det får nån sprutt också, det går inte reserfort direkt. Kändes som ett stort glädjemoment då det tillslut uppkopplades rätt. Det är sjukt egentligen vad man känner sig ensam och uttåkad utan varken internet eller tv..

Satte mig i en park och åt en lunchmacka. Den, parken, fick mig att längta ännu mer efter att åka till Gullspång. Fråga mig inte varför dock, det var inte direkt så att den påminde så mycket om Gulle men ..

Det stod på en sån här digital skylt att det var +20 grader idag på eftermiddagen. Men det tvivlar jag på. I så fall möööjligtvis i solen, i lä. Å andra sidan har man väl glömt bort hur det känns ute när det är 20 plusgrader. Men det borde kännas ganska varmt. 20 minusgrader känns ju ganska kallt..

Imorgon, tidigt tidigt, börjat allvaret. Det ska bli skoj och spännande.


              

                               

Vamos, bienvenue och operation döda tid

Nu är jag framme. Framme i Montpellier, i Frankrike.

Igår spenderades hela dagen på resande fot. Resan gick väldigt bra. Det enda som var var att tåget var lite försenat, men annars gick allt jättebra och det gick bra att hitta alltihop. Jag vaknade hemma på GQ i min egna säng och somnade i en stor säng på Hotel Collisé i Montpellier. Pappa och farmor vinkade av mig på Falmark, där jag klev på Ryan Airs plan mot Barcelona, eller snarare Girona. Resan gick bra och tog bara 3½ timme. Flygvärdinnorna jobbade tror jag oavbrutet hela resan. De erbjöd tidningar, varm mat, drycker, snacks, kaffe, lotter, gick återfram, återfram med vagnarna.. Jag läste lite, gjorde lite korsord, lyssnade på lite musik, tog en macka, slöt ögonen en liten stund och sedan kunde man skymta medelhavskusten och det var dags att börja landa. OCH JA!; de spelade fanfaren!!! Landningen gick bra så Elin behövde inte vara arg den här gången. Och när truddelutten spelades var det mest att jag skrattade för mig själv och tänkte "Ha-ha, där kom den".

När vi klev ut från planet möttes vi av värme, sommarvärme, sol och varma vindar. Det var som att min vår varade i 3½ timme, mellan Skellefteå och Girona, och gick direkt över till sommar, eller iaf försommar. Efter en liten busstur in till Girona och tågstationen köpte jag biljett och väntade på att tåget mot Montpellier skulle anlända. Jag ställde mig på perrongen i tid, så jag också hann njuta av solen och värmen. Nästan så jag tror att jag fick lite färg på näsan, liitegranna åtmistonde.

Tågresan gick genom fina landskap alldeles brevid Medelhavet. Det var gröna berg med slingriga serpentinvägar och små, små byar brevid havet. (Kan det varit Pyrinéerna? Eller ligger de verkligen så långt ut mot Medelhavet?) Det skulle inte förvåna mig om det skulle utspelas någon etapp i Tour de France där, det kändes nästan som så. Rilli: Jag såg också en beachjeep som jag först trodde hade en båt i bilen - men det visade sig vara en surfbräda! Jag kan också konstatera att det tas fjortisbilder av fransyskor också. Framför mig i tåget satt ett gäng tjejer i typ 15-års åldern. Jag gissar att de tillhörde en klass som hade varit på klassresa i Spanien. Jag försökte förstå vad de sa.. Åtminstonde svor de en del.. Fnissade, skrek och gick omkring och fick besök av andra klasskompisar gjorde de också. Det finns "fjortisar", "emos", "nördar", "coola" ... alla "kategorier"!, överallt.

Idag har jag upptäcktsfärdat i staden. Letat upp vägen till boendet och skolan. Det tar ganska precis 10 min att gå emellan. Skolan ligger mitt i centrum på en shoppinggata. Jag längtar tills imorgon då jag får rummet.

Sedan jag kikat efter det så började operation döda tid. Vill bara att det ska bli imorgon så jag får komma in på mitt rum. Jag gick en sväng runt Place de la Comédie, som påminner lite om hur det ser ut vid L'Opéra i Paris. Jag gick i nån slags park, där gräsmattorna är gröna, träden håller på att slå ut och rabatterna blomstrar i olika färger. Jag tittade på något slags musik/teater-event litegrann och gick i några affärer. Ikväll blir det inte så mycket till kväll att prata om. Jag ska nog kolla på några Vänneravsnitt tror jag. Kanske det är något trevligt/löjligt underhållningsprogram på tvn. Eller mer om the english royalitys, eller andra nyheter på CNN. Idag har jag lärt mig att Prince William ska gifta sig.

Och en väderrapport förståss. Idag har de varit mulet i Montpellier, inte så jättevarmt och en stund var det ett smått duggregn. Varmare var det i Spanien, igår ialla fall. Shortsväder. Det känns coolt att jag varit i Spanien också. Om det räknas. Jo, jag räknar det ändå. Lyssnade lite på spansk radio på tågstationen då jag väntade. Jag gillar ändå spanska! Blev som sugen på att lära mig det också. Lärde mig ett nytt ord: via eller vía (skulle tippa på att ett är på spanska och ett på katalanska..?), det betyder iaf platform på engelska .. perrong, på svenska!

Jag har tagit några (vår)bilder, som jag tänkte fresta er med. Lägger väl upp dem när jag installerat mig i rummet. Jag har ju också äntligen skaffat mig Skype. Så komentera gärna med ert namn så jag kan lägga till dig, eller adda mig: elinmariajo, vettja!

Hoppas allt är bra! TTYL everyhopa.
Bonsoir.

RSS 2.0